KASTELEN

Op zeer korte afstand van Flora Batava staan drie prachtige kastelen Kasteel Nijenrode (2 km), Kasteel Gunterstein (2 km) en Kasteel Oudaen (4 km). Deze kastelen zijn al wandelend of fietsend goed te bekijken maar niet toegankelijk voor publiek. De onderstaande kastelen op korte afstand zijn zeker een bezoek waard.

KASTEEL DE HAAR | 11 KM

Kasteel De Haar is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel herbouwd in neogotische stijl. De Haar bestaat uit een omvangrijk terrein waarin zich naast het hoofdgebouw onder meer bijbehorende tuinen en gebouwen zoals een kapel bevinden. Het naastgelegen dorp is ook een bezoekje waard.

SLOT ZUYLEN | 10 km

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht, net buiten de stad Utrecht. Het Slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarin sterke vrouwen een prominente rol spelen, zoals schrijfster Belle van Zuylen. Het kasteel toont de wooncultuur van de Utrechtse adel vanaf de 13e eeuw en is omringd door fraaie tuinen. Slot Zuylen brengt het verleden tot leven met rondleidingen, concerten en evenementen.

KASTEEL LOENERSLOOT | 7 KM

Dit kasteel domineert sinds ongeveer 1250 het dorp Loenersloot en de omgeving. Begonnen met alleen een donjon (toren), is in de loop der eeuwen veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. In 2012 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien is het kasteel opengesteld voor publiek. Rondleidingen april-oktober reserveren kan via de website.

Kasteel Sypesteyn | 13 km

Jonkheer C.H.C.A. (Henri) van Sypesteyn (1857-1937) droomde van een kasteel-museum ter nagedachtenis van zijn familie, waarvan hij de laatste mannelijke telg was. Die droom werd werkelijkheid. In de periode 1912-1927 bouwde hij Kasteel-Museum Sypesteyn. In het kasteel-museum ziet u de geschilderde portretten van de familie Van Sypesteyn en een indrukwekkende en gevarieerde verzameling wapens, porselein, glas, zilver, beelden, klokken e.d. Ook het landgoed met tuin en park nodigt u uit tot een wandeling.