OMGEVING

CULTUUR & GESCHIEDENIS

De vechtstreek is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Fietsend en wandelend in deze omgeving komt u buitenplaatsen, forten, kastelen en molens tegen. Wij hebben een aantal leuke tips voor u uitgewerkt!

BUITENPLAATSEN

NABIJ FLORA BATAVA
De Vechtstreek staat bekend om zijn talrijke buitenplaatsen. De buitenplaatsen herinneren ons aan de gouden eeuw. Toen al was de Vechtstreek een geliefde plek om te verblijven. Rijke kooplieden uit Amsterdam lieten hier hun zomerhuizen bouwen om de drukke stad te ontvluchten.

MOLENS

in de Vechtstreek

Er zijn ook verschillende molens te zien en te bezoeken in de Vechtstreek, dichtbij Flora Batava.
Nieuwsgierig? Lees snel verder.

KASTELEN

in de Vechtstreek

De middeleeuwse kastelen vertellen van de strijd tussen de bisschop van Utrecht en de graaf van Holland om de macht over de rivier. Dichtbij Flora Batava zijn meerdere prachtige kastelen te bezichtigen.

FORTEN

De Vecht vormde het hart van de Hollandse waterlinie, toen het water gebruikt werd als verdedigingsmiddel. Fort Nieuwersluis ligt op een korte wandeling van Flora Batava en is in 1673 aangelegd. Halverwege de negentiende eeuw is een torenfort gebouwd en rond 1880 zijn er een kazerne en drie remise toegevoegd. Op zondag kunt u hier terecht in het gezellige theehuis. Sinds 26 juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekomen als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. 

LOOSDRECHTSE PLASSEN

VAREN

De loosdrechtse plassen zijn een groot watersport en natuurgebied. De mooiste manier om van de Loosdrechtse Plassen te genieten, is op het water. En hier zijn heel wat mogelijkheden voor.

VECHTSTREEKMUSEUM

MAARSSEN

Het Vechtstreekmuseum in Maarssen is een kleinschalig cultuurhistorisch museum. De vaste collectie laat de geschiedenis van Maarssen, de Vecht en de prachtige buitenplaatsen zien. Daarnaast organiseert het museum een paar keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling over de Vechtstreek of haar kunstenaars.