BUITENPLAATSEN

Nabij flora batava

De Vechtstreek staat bekend om zijn talrijke buitenplaatsen. De buitenplaatsen herinneren ons aan de gouden eeuw. Toen al was de Vechtstreek een geliefde plek om te verblijven. Rijke kooplieden uit Amsterdam lieten hier hun zomerhuizen bouwen om de drukke stad te ontvluchten.

De Vijverhof | Breukelen

Hotel Flora Batava is gevestigd in een rijksmonumentale buitenplaats de Vijverhof. Deze buitenplaats maakt deel uit van een groot aantal buitenplaatsen langs de Vecht. Direct ten noorden van hotel Flora Batava liggen onder andere de buitenplaatsen Over Holland, Sterreschans en Rupelmonde.

Goudestein | Maarssen

Onderdeel van het gemeentehuis is het statige landhuis van de buitenplaats Goudestein. De witte omlijsting van de ingangspartij strekt zich uit over 2 verdiepingen en maakt het tot een indrukwekkend geheel. Rondom het huis, ligt een landschapspark wat openbaar toegankelijk is. Op deze buitenplaats is ook het Vechtstreekmuseum gevestigd.

Boom & Bosch | Breukelen

In 1675 werd werd deze buitenplaats gebouwd. Het is sinds 1925 in gebruik als gemeentehuis van de gemeente Breukelen (nu gemeente Stichtse Vecht). De buitenplaats heeft een mooie tuin die aan de Vechtzijde een formele stijl is aangelegd en aan de parkzijde in de 19de-eeuwse Engelse landschapsstijl. De tuin is publiek toegankelijk. In de zomermaanden worden in de muziektent uit 1928 regelmatig concerten gehouden.

Doornburgh | Maarssen

Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17e eeuw. Het bijzondere, moderne kloostergebouw (in Bossche School stijl) werd in de jaren 60 van de vorige eeuw toegevoegd. Doornburgh is een creatieve buitenplaats voor kunst en wetenschap. Er vinden regelmatige exposities plaats. In het restaurant de Zusters koken ze een vijfgangendiner met lokale producten (o.a. uit de eigen binnentuin) volgens het ‘table d’hôtes’-principe.